Sosio-ekonomi pekerja-pekerja Perlis Plantations Berhad (PPB) / Shahadan A. Razak - Shahadan, A. Razak (1975)
Latihan ilmiah ini bertujuan untuk mengkaji keadaan sosio ekonomi pekerja-pekerja di Perlis Plantation Berhad disamping dapat meninjau masaalah-masaalah dalam kehidupan pekerjaan mereka sehari-hari. Sehingga sekarang, masih belum ada lagi kajian yang dibuat berkenaan sosio ekonomi pekerja-pekerja tersebut, dan kajian penulis ini adalah merupakan satu kajian pertama yang pernah dilakukan. Dengan kajian ini, adalah diharapkan juga agar sedikit sebanyak pihak-pihak tertentu yang berkuasa di Perlis Plantation Berhad tersebut untuk dapat memahami masaalah-masaalah sosio ekonomi pekerja-pekerja mereka yang selama ini telah memberi sumbangan tenaga fizikal yang tidak sedikit juga kearah kemajuan dan keuntungan syarikat itu. Disebabkan kajian ini juga merupakan satu kajian pertama, penulis tidaklah dapat merujuk kepada kajian-kajian yang lalu. Jadi diharapkan agar pembaca-pembaca dapat memaafkan sekiranya terdapat kelemahan-kelemahan dan kekurangan-kekurangan padanya