Sistem informasi bas sekolah / Nik Ezami Nik Ismail - Nik Ezami , Nik Ismail (2003)
Sistem Informasi Direktori Bas mempakan satu sistem informasi berkomputer yang memudahkan proses memperolehi maklumat mengenai bas. Sistem ini akan digunakan oleh pengguna-pengguna bas yang ingin merancang perjalanan rnereka atau pengguna yang hanya mahukan maklumat secara langsung mengenai bas. Mereka boleh mengakses sistem ini dirnana sahaja dan tidak kira waktu mengikut kehendak mereka dengan syarat ada sambungan ke internet. Sistem ini diharap dapat merancang perjalanan pengguna-pengguna bas dikawasan Kuala Lumpur/Selangor dengan tepat dan sistematik. Perancangan yang dibuat oleh sistem adalah berdasarkan kepada laluan terpantas antara 2 stesyen/perhentian bas. Sistem manual yang sedia ada adalah agak terhad dari segi kewujudan. Sebagai contoh, papan tanda yang mempunyai peta rujukan tidak wujud di setiap perhentian bas. Sistem juga membenarkan pengemaskinian dijalankan dengan mudah tanpa kos yang tinggi