Sistem pendaftaran kursus melalui web / Aziz Osman - Aziz , Osman (2001)
Pendaftaran kursus merupakan suatu proses yang penting dan kritikal dalam institusi pengajian. Ini kerana jika terdapat sebarang kesilapan atau ralat dalam proses ini akan mengakibatkan timbulnya beberapa masalah kepada pihak universiti dan juga pelajar hasil susulan daripada kesilapan tersebut. Dari itu, proses yang mudah egisen dan memerlukan masa yang sedikit perlukan dibangunkan dalam mengatasi kesulitan proses ini. Sistem pendaftaran kursus yang sedia ada di Universiti Malaya ketika ini menggunakan manual dan “on-line.