Konflik dan integrasi di Kampung Kepayang, Fair Park Ipoh, Perak / Abdullah Mohd Ariff - Abdullah , Mohd Ariff (1976)
Kajian ini telah dilakukan pada 11/4/1976 di sebuah kampung yang telah dipilih iaitu Kampong Kepayang Fair Park Ipoh, Perak. Ia dalah merupakan sebuah perkampungan Melayu yang terletak dipinggiran bandar Ipoh. Kajian ini ditumpukan pada penghuraian masalah konflik dan integrasi yang terdapat di dalam sistem sosial kampung ini serta bagaimana interaksi kedua-duanya dalam mengalami proses penyesuaian di dalam sistem sosial. Sebelum ini pengkaji telah membuat “preliminary survey” di kawasan perkampungan yang dikaji. Ini adalah penting kerana ia dapat memberikan gambaran kasar tentang keadaan yang hendak dikaji. Kewujudan konflik dan integrasi di dalam aspek sosial memang tidak dapat dinafikan. Ia merupakan satu keadaan yang tersedia ada dalam setiap masyarakat. Dengan itu pengkaji didalam penghuraian selanjutnya menumpukankan aspek-aspek konflik dan integrasi yang terdapat dalam kawasan ini khususnya dalam konteks perubahan sosial.