Komuniti nelayan di Kampung Pulau Kundor, Daerah Badang, Kelantan (Suatu kajian sosiologi dengan memberi penumpuan terhadap konflik) / Nik Husni Nik Mohamed - Nik Husni , Nik Mohamed (1986)
Latihan akademik ini menghuraikan tentang beberapa keadaan konflik yang dihadapi oleh komuniti nelayan di kampung Pulau Kundor. Dalam Bab I penulis antara lainnya menerangkan tentang tujuan dan bidang kajian ini. Juga diterangkan tentang beberapa masalah yang dihadapi ketika melakukan kajian. Bab II pula membicarakan latar belakang masyarakat di kampung kajian penulis. Antara lain yang dibicarakan dalam bab ini adalah tentang kedudukan kawasan kajian penduduk, kawasan kediaman, jenis pekerjaan penduduk-pendudunya serta susunan pentadbiran dan corak kepimpinan di kampung Pulau Kundor. Bab III menganalisa tentang beberapa konsep konflik. Juga dianalisa beberapa masalah dan bentuk konflik dihadapi oleh komuniti nelayan di kampung itu. Bab IV pula, penulis menghuraikan beberapa langkah sebagai mencari penyelesaian terhadap masalah dan konflik-konflik yang terjadi. Sementara Bab V adalah rurnusan keseluruhan kajian ini.