Sistem persembahan atas talian (SPAT) / Mohd Hafiz Jaafar - Mohd Hafiz , Jaafar (2003)
Sistem Persembahan Atas Talian (SPAT) merupakan sebuah sistem persembahan yang dijalankan pada pelayar web di mana semua pihak yang terlibat dalam suatu sesi persembahan iaitu penyampai, penyelaras persembahan dan para peserta hanya perlu berada di hadapan komputer masing-masing tanpa perlu dikumpulkan pada satu lokasi yang sama. Sistem ini terdiri daripada 2 modul utama iaitu Modul Pengguna dan Modul Penyelaras. Matlamat sistem ini dibangunkan adalah untuk membantu organisasi masa kini meminimumkan kos-kos yang perlu dibelanjakan untuk mengadakan sesi-sesi persembahan. Melalui Sistem SPAT ini, suatu sesi persembahan boleh dijalankan melalui pelayar web disamping menyediakan fungsi-fungsi pengurusan sebelum dan selepas suatu sesi persembahan dijalankan. Sistem ini menggunakan Model Air Terjun dengan pemprototaipan sebagai model pembangunannya. Semasa pembangunan sistem, terdapat empat teknik pengumpula data dan maklumat telah dilakukan iaitu kajian ke atas sistem-sistem sedia ada, soal selidik, dokumentasi dan juga melalui pencarian maklumat di internet. Sistem SPAT akan dibangunkan menggunakan peralatan-peralatan pembangunan seperti Macromedia Dreamwaver MX, Microsoft Access 2000 dan Microsoft Exhage 2000 Conferencing Server, teknologi Active Server Page. NET dan juga Visual Basic. NET. Sistem ini akan dibangunan pada platform Windows 2000 Server di mana pelayan webnya adalah Internet Information Server.