Mobiliti pekerjaan penduduk-penduduk setinggan Kampung Paya, Kuala Lumpur / Zainal Abidin Mohd. Zain - Zainal Abidin, Mohd. Zain (1973)
Malaysia kini sedang berada di peringkat pembangunan ekonomi dan sosial yang penting. Penting, terutama sekali dalam konteks dasar ekonomi baru, untuk menitekberatkan hal-hal mengenai perpaduan dan kemajuan negara. Sebagai sebuah negara yang sedang membangun, Malaysia telah mengalami dan hungga sekarang ini masih lagi mengalami perubahan-perubahan dalam struktur ekonomi dan sosial. Umpamanya dalam tempuh 10 tahun, bermula dari tahun 1961, dua rancangan pembangunan telah dijalankan. Keluaran negara kasar telah bertambah dengan kadar 6.1% setahun, pendapatan perkapita meningkat lebih dari 30% (dari $806 kepada $1,080); penduduk-penduduk bandar - didefinasikan sebagai mereka-mereka yang tinggal di kawasan-kawasan pentadniran yang diwartakan dan yang mempunyai penduduk seramai 10,000 orang atau lebih - juga bertambah menjadi 28.7% dari penduduk negara pada tahun 1970, berbanding dengan 26.5% 13 tahun sebelumnya; sumbangan sektor-sektor bukan pertanian terhadap keluaran dalam negeri kasar pada tahun 1970 sudah pun menjadi 66%; dan walaupun 50% (tahun 1969) dari tenaga kerja berada dalam sektor pertanian, sektor pembuatan makin berkembang dengan cepatnya.