Politik PSRM di Negeri Trengganu (satu kajian kes di kawasan pilihanraya Kuala Trengganu Selatan) / Ngah Nasir Hassan - Ngah Nasir, Hassan (1975)
Kajian mengenai politik Partai Sosialis Rakyat Malaya (PSRM) di Negeri Trengganu dan satu kajian Kes (case study) di kawasan pilihanraya Kuala Trengganu Selatan, adalah bertujuan untok meninjau dengan dekat sejauh manakah pendudok-pendudok di kawasan ini telah benar-benar faham tentang fungsi parti tersebut yang ditubuhkan di negeri ini. Tinjauan ke atas partai PSHM ini dilakukan adalah semata-mata untok tujuan ilmiah dan tidaklah mempunyai sebarang tujuan sebaliknya; Dan tidak pula ingin menjadikan kajian ini sebagai propoganda untok tindakan-tindakan politik kapada mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam kancah politik. negeri ini. Juga tidak dimaksudkan untok. menyokong atau menentang mana-mana pehak tetapi tujuan dasarnya ialah untok memberikan gambaran sejelas munekin kapada mereka yang berkenaan dan yang ingin turut-serta di dalam arina politik hari ini. Secara kebetulan PSRM di saat-saat terakhir ini telah muncul sebagai sebuah parti pembangkang yanE kian berpengaruh di negeri ini. Kemunculan PSRM di dalam Pilihanraya Nasional tahun 1974 terutamanya, telah menimbulkan berbagai-bagai reaksi dan response di kalangan ra'ayat dan juga di pehak pemerintah sendiri. Parti yane maseh muda usianya ini, yang dikatakan sebagai berhaluan kiri telah mula mendapat sokongan rakyat di negeri ini seolah-olah menggantikan parti PAS (Parti Islam SeMalaya) yang telah bersatu dengan Perikatan untok membentok Kerajaan Campuran yang dinamakan, Barisan Nasional itu. Jadi kalau dahulunya ada gulongan yang menentang Perikatan, sebagai parti pemerintah, melalui parti PAS, maka setelah PAS bersatu setengah-tengah pehak dari gulongan pembangkang ini mula tertumpu kapada PSRM. Keadaan ini tidak sahaja berlaku di negeri Trengganu tetapi juga berlaku dinegeri-negeri lain seperti Pulau Pinang, Melaka, Kedah dan lain-lain lagi. Berdasarkan kapada keadaan yang berubah inilah yang telah menarik minat penulis untok melakukan kajian ilmlah ini. Di samping melihat kapada fenomena politik yang dianggap menarik ini, ingin pula penulis meninjau sejauh manakah dokrin atau falsafah Sosialisma yang diperjuangkan oleh PSRM dapat diterima, disesuaikan dan diperkembangkan lebeh jauh kebawah di kalangan 'grass root-level' pendudok-pendudok negeri ini.