Pertubuhan-pertubuhan sukarela: Satu tinjauan umum di kawasan Bandaran Jitra, Kedah / Sharif Hat - Sharif, Hat (1976)
Kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk melihat tentang pertubuhan-pertubuhan sukarela dengan penyertaan orang ramai di dalamnya. Penulis sebenarnya meninjau dan cuba membuat penghuraian mengenai beberapa aspek daripada pertubuhan-pertubuhan sukarela ini. Disini penulis hanya akan cuba menghurai dan membincangkan mengenai pertubuhan-pertubuhan sukarela ini dengan hanya menghadkan kepada beberapa jenis daripada pertubuhan-pertubuhan sukarela yang terdapat di jitra ini sahaja. Tinjauan yang dibuat adalah mengenai jenis-jenis pertubuhan sukarela yang terdapat di jitra ini serta bilanagn ahli-ahli yang memasuki pertubuhan-pertubuhan ini, atau tegasnya sambutan yang diberikan terhadap pertubuhan-pertubuhan ini. Penulis juga cuba melihat tentang latarbelakang orang-orang yang menyertai pertubuhan-pertubuhan ini serta pemimpin-pemimpinnya. Disamping itu pemerhatian ditumpukan juga untuk mencari sebab-sebab mereka boleh tertarik untuk memasuki pertubuhan-pertubuhan ini. Apakah tujuan mereka menyertai pertubuhan-pertubuhan disebabkan oleh faktor-faktor kesunyian, untuk memenuhi masa lapang atau dengan tujuan-tujuan ekonomi dan politik sebagai misalannya.