Kontrekter-kontrekter binaan Melayu daerah Kota Bharu Kelantan: Pengurusan dan masaalah-masaalahnya / Nor Amni Yusoff - Nor Amni, Yusoff (1976)
Kajian Ilmiah ini saya tumpukan di daerah Kota Bharu, Kelantan yang mempunyai ramai penduduk-penduduk melayu dibandingkan dengan bangsa-bangsa lain. Ramai diantara mereka ini sudah mula menumpukan perhatian dalam bidang perniagaan. Ini adalah selaras dengan seruan Kerajaan yang ingin menolong Bumiputra membaiki cara hidup mereka masing-masing. Bidang yang saya pilih ialah kontrekter binaan dan saya khususkan kapada pengurusan dan masaalah yang dihadapi oleh kontrekter -kontrekter di daerah Kota Bharu. Sobelum ini sudah ada satu kajian mengenai hal ini yang dibuat secara am di Mukim Ampangan Daerah Seremban, Negeri Sembilan oleh saudara Jalaludin Zainal dalam tahun 1973. Kajian saya ini merujok sedikit sebanyak kepada kajian yang lepas itu dan juga membuat perbandingan dalam hal masaalah-masaalah yang dihadapi. Di Kota Bharu lapangan ini hanya dicebori oleh segelintir Bumiputra. sahaja. Tujuan kajian saya, ialah untuk menyelami dan juga. membereh kontrokter-kontrskter binaan Melayu ini. Segala kelemahan dan kekurangan yang terdapat dalam kajian ini harap dimaafkan.