Kampong Padang Mokkan: Tinjauan sosio-ekonomi masyarakat luar bandar / Siti Lijah @ Haznah Md. Ali - Siti Lijah @ Haznah, Md. Ali (1976)
Kajian ini bertujuan untuk melihat kehidupan sosio-ekonomi di satu kawasan luar bandar iaitu di Kampong Padang, Mukim Peringat, Jajahan Kota Bharu. Walaupun berada dalam jajahan kota bharu, ibu negeri bagi kelantan, kampung ini sebagaimana yang akan dibuktikan dalam bab berikutnya adalah satu kawasan luar bandar. Aspek ekonomi akan dilihat dari segi aktiviti-aktiviti ekonomi yang diceburi oleh penduduk-penduduk di sini. Oleh kerana majoriti aktiviti yang diceburi oleh penduduk di sini ialah pertanian maka penekanan aktiviti ekonomi adalah terhadap aktiviti pertanian sahaja dan aspek yang akan dibincangkan adalah pada soal tanah. Berhubung dengannya akan dilihat bagaimana tanah memainkan peranan penting dalam kehidupan mereka. Dalam membincangkan kehidupan ekonomi mereka, akan diketengahkan masaalah-masaalah yang dihadapi mereka dan cara penyelesaian pada masaalah-masaalah itu.