Sistem maklumat resepi masakan Malaysia berasaskan web / Nur Sazalina Mohamad Yazid - Nur Sazalina , Mohamad Yazid (2004)
Pengunaan sistem maklumat berasaskan web semakin menjadi pilihan di kalangan masyarakat Malaysia amnya dan muda-mudi khususnya. Namun dapat dilihat dengan jelas bahawa ianya amat terhad untuk resipi masakan yang berunsurkan Malaysia. Ianya biasanya di dominasi oleh masakan Barat. Jika ada sekalipun, amatlah terhad kefungsiannnya. Sistem Maklumat Resipi Masakan Malaysia Berasaskan Web cuba mengetengahkan masakan bercirikan Malaysia di merata dunia. Tambahan dari itu, sistem ini juga bertujuan menyahut seruan kerajaan yang mahukan kempen ‘Satu Rumah, Satu Komputer’ tercapai. Golongan sasaran bagi sistem ini adalah para remaja yang sering menggunakan komputer dan golongan suri rumah tangga. Suri rumahtangga perlu didedahkan dengan penggunaan internet supaya ianya menjadi menjadi sesuatu yang bermakna dalam memenuhi masa lapang mereka. Celik komputer juga sering dikaitkan dengan pembangunan sesebuah masyarakat. Adalah menjadi harapan agar sistem ini akan dapat menjadi rujukan dalam mencari resipi masakan yang utama dan menggantikan kaedah konvensial yang selama ini digunapakai oleh kebanyakan orang. Capaian melalui internet adalah menjimatkan masa dan kos. Inilah tunjang kepada sistem yang berasaskan web. Selain itu, resipi yang didapati melalui buku perlu disalin semula berbanding dengan capaian melalui internet yang membenarkan pengguna untuk cetak resipi.