Sistem pengurusan jenazah / Nik Izan Hafizah Nik Husin - Nik Izan Hafizah , Nik Husin (2000)
Penggunaan perisian berjenis digital melalui CD dan web semakin mendapat tempat di kalangan masyarakat sekrtar. Projek yang dicadangkan ini adalah untuk memenuhi keperluan semua pengguna. Ini adalah berdasarkan kajian yang dijalankan, sambutan dari orang ramai adalah menggalakkan. Projek yang dicadangkan ini bertajuk Sistem Pengurusan Jenazah. Sistem ini bertujuan untuk memberi ilmu pengetahuan yang berguna berkenaan dengan cara penyelenggaraan jenazah orang Islam. la diuruskan dan disebarkan dalam bentuk elektronik. Sistem ini menyediakan ciri-ciri yang meliputi beberapa peringkat dan operasi serta pencarian cepat melalui istilah-istilah yang berkaitan dengan pengurusan jenazah untuk memudahkan pengguna membuat rujukan dengan cepat dan pantas. Pada tahap permulaan, cadangan sistem ini akan dibangunkan dalam bentuk CD. Ini memberi peluang kepada pengguna yang tidak mempunyai kemudahan internet di rumah dan kemungkinan pada masa akan datang sistem ini akan dibangunkan dalam bentuk laman web. Untuk mewujudkan sistem yang berkonsepkan ramah pengguna, perisian ini akan dibangunkan dengan menggunakan bahasa pengaturcaraan Visual Basic dan Microsoft Access untuk membangunkan pangkalan data. Diharapkan sistem ini nanti akan dapat memberi pengetahuan kepada pengguna dalam urusan mengurus dan menyelenggara jenazah mengikut syariat Islam walaupun ia hanya ibadat fardu kifayah.