Penggunaan tanah dusun Felda Lasah, Sungai Siput (utara), Perak / Ghazali Sharrie - Ghazali, Sharrie (1975)
Kajian ini satu 'case study' dilakukan dalam masa cuti panjang 1973/74 iaitu dari Bulan April hingga bulan Mei 1974 dikawasan penempatan semula rancangan Kemajuan Tanah Persekutuan, Lasah Sungai Siput Utara, perhatian adalah kepada faktor sosial dan ekonomi. Rancangan ini telah dibuka pada tahun 1965 dan hungga kehari ini telah banyak perubahan-perubahan yang dialami oleh penduduk-penduduk yang menyertai rancangan ini. Oleh kerana rancangan ini merupakan tindakan kerajaan meninggikan taraf hidup penduduk-penduduk luar bandar yang miskin. Dengan menyertai rancangan ini mereka telah mencapai beberapa perubahan-perubahan dan perubahan-perubahan ini membawa kepada iniasiatif, untuk mengisi masa lapang disamping pekerjaan utama dengan membuat kerja-kerja lain untuk menambah pendapatan mereka. Jadi adalah elok ditinjau kegiatan-kegiatan yang dilakukan oleh mereka.