Assimilasi dan integrasi komuniti Baba Melaka terhadap Masyarakat Cina bukan baba / Kamarulzaman Md. Isa - Kamarulzaman, Md. Isa (1976)
Latihan ilmiah ini merupakan satu kajian mengenai masaalah integrasi dan assimilasi salah satu dari kumpulan marginal yang terdapat di Malaysia. Masyarakat yang dipilih ialah komuniti Baba Melaka iaitu kumpulan Cina yang mula-mula menetap di Malaysia. Masaalah ini merupakan satu dari masaalah yang penting dalam perkembangan masyarakat Malaysia dihari ini. Sememangnya menjadi dasar politik negara untuk mencapai kehidupan yang harmoni di kalangan penduduknya yang berbilang kaum. Walaubagaimanapun kerjasama dari aegi politik masih belum mnncukupi, jadi assimilasi budaya adalah perlu untuk mencapai matlamat yang dikehendaki. Beberapa formula telah dirancangkan dari masa kesemasa seperti "Cultural Pluralism", "Kebudayaan Nasional" dan Rukun Negara bertujuan untuk menjadi asas kepada perpaduan nasional dan kesetabilan politik. Kejadian 13 Mei 1969 pula telah menyebabkan'satu keburukan dalam pembangunan politik negara. Krisis ini bertanggungjawab bagi manggalakkan perubahan-perubahan yang radikal menolak sistem majmuk yang telah bermula sejak tahun 1957 lagi. Dari sinilah timbulnya kesedaran pemimpin-pemimpin politik untuk meluaskan proses assimilasi dari segi sosio-budaya.