Pandangan kelas menengah tentang isu-isu politik, ekonomi dan sosial-kajian kes di Kota Bharu, Kelantan / Muhammad Abd. Muttalib - Muhammad , Abd. Muttalib (1989)
Latihan Ilmiah ini adalah bertujuan untuk melihat pandangan golongan kelas menengah berhubung dengan isu-isu politik, ekonomi dan sosial. Pandangan mereka perlu dikaji memandangkan golongan ini memainkan peranan penting dalam negara yang sedang membangun seperti Malaysia. Secara keseluruhannya, latihan ilmiah ini mengandungi enam bab. Bab I menerangkan objektif kajian, metode-metode yang digunakan semasa kajian dan latarbelakang kawasan kajian iaitu di Kota Bharu, Kelantan. Bab ini juga memperkatakan masalah yang dihadapi oleh pengkaji semasa kajian luar dijalankan. Bab II membincangkan konsep dan teori kelas menengah sebagai asas untuk membezakan dengan kelas-kelas lain dalam masyarakat dan memahami fenomena kelas menengah secara umum. Dalam bab yang sama, pengkaji telah mengulas beberapa buah buku yang ditulis oleh sarjana-sarjana barat dan tempatan. Buku-buku yang ditulis ini dikategorikan sebagai hasil kajian tentang kelas menengah. Bab III pula membincangkan sikap dan pandangan kelas menengah berhubung dengan isu-isu politik. Pengkaji terlebih dahulu menganalisis angkubah-angkubah yang mempengaruhi pandangan mereka. Isu-isu politlk yang dikaji dibahagikan kepada tiga kategori, iaitu yang bersifat tempatan, kenegerian dan nasional. Huraian juga dibuat untuk melihat tahap penyertaan dan penglibatan mereka dalam aktiviti politik kepartian. Dalam Bab IV pengkaji telah memberi tumpuan khusus kepada Dasar Ekonomi Baru. Pengkaji merasakan DEB wajar diberi perhatian kerana matlamat-matlamat murninya belum tercapai sedangkan tempoh DEB akan tamat pada tahun 1990. Oleh itu dalam bab ini, golongan kelas menengah diminta mengemukakan pandangan mereka tentang perencanaan, perlaksanaan dan kesan-kesannya terhadap masyarakat di Malaysia amnya. Bab V meninjau pandangan kelas menengah berhubung dengan isu-isu integrasi nasional. Kandungannya meliputi konsep integrasi nasional, kebudayaan dan fenomena-fenomen yang memungkinkan integrasi itu wujud di kalangan golongan kelas menengah. Ia juga mengandungi cadangan-cadangan kelas menengah untuk mewujudkan integrasi nasional di kalangan masyarakat Malaysia. Bab yang terakhir merupakan bab penutup. Dalam bab ini pengkaji telah membuat rumusan dan kesimpulan tentang pandangan golongan kelas menengah berhubungan dengan isu-isu politik, ekonomi dan sosial.