Pola dan kesan migrasi pekerja pelantar minyak: Satu tinjauan kesan awal perusahaan petroliam di Kuala Terengganu / Mohd Pilus - Mohd , Pilus (1980)
Keseluruhan kajian ilmiah ini cuba melihat kesan awal perusahaan petroliam di Kuala Terengganu berdasarkan penyelidikkan terhadap 53 orang responden yang bekerja di pelantar minyak. Suatu model kajian telah dibentuk guna melihat kesan tersebut. Model kajian ini meliputi beberapa konsep asas dalam migrasi dan ubanisasi. Kajian membuktikan bahawa dengan adanya perusahaan petroliam dapat membantu memperkembangkan lagi bandar Kuala Terengganu. Di samping itu, ia juga mempercepatkan proses perkembangan ekonomi Terengganu. Hakikat ini dapat dilihat melalui kewujudan industri-industri sokongan misalnya perusahaan pembekalan tenaga buruh. Ekoran daripada ini menarik penghijrahan tenaga buruh tidak sahaja dari Terengganu malah dari lain-lain negeri untuk mengisi keperluan tenaga kerja di pelantar-pelantar minyak. Faktor tolakan juga memainkan peranan penting dalam perpindahan. Faktor-faktor tersebut berupa tekanan-tekanan ekonomi yang dihadapi oleh penghijrahan di tempat asal beserta faktor-faktor sosio-budaya. Migrasi melibatkan dua kesan utama iaitu dri segi ekonomi dan sosial. Dari segi ekonomi memperlihatkan taraf kedudukan ekonomi responden bertambah baik. Responden juga lebih cenderung untuk menjual tenaga mereka demi mendapatkan pendapatan yang tetap. Dari segi sosial pula, ia menunjukkan perubahan gaya hidup untuk disesuaikan dengan perbandaran. Di samping itu, terdapat juga perbahan dalam sikap, pandangan serta tanggapan mereka. Dalam masa yang sama hasil royalti yang diperoleh dariapda petroliam digunakan untuk membangunakan serta memajukan negeri Terengganu. Projek-perojek pembangunan telah dibina untuk memenuhi matlamat tersebut.