Sistem maklumat penyakit berjangkit / Rosie Tanis - Rosie Tanis, Tanis (2003)
Masyarakat Malaysia sering dihantui dengan masalah kesihatan yang tidak menentu. Pelbagai usaha dilakukan oleb Kementerian Kesihatan dan badan-badan lain untuk. membendung masalah ini. Penyakit berjangkit merupakan salab satu masalah kesihatan yang agak sukar diatasi di negara ini. Pelbagai jenis kern pen kesihatan telah disediakan oleh kerajaan untuk memupuk kesedaran pengguna. Selaras dengan keperluan Fakulti Sains Komputer Universiti Malaya, Sistem Maklumat Penyakit Berjangkit (SMPB) akan dibangunkan bagi membekalkan maklumat berkenaan penyakit berjangkit dalam versi bahasa melayu. Ia dilengkapi dengan maklumat mengenai penyakit berjangkit yang lazim, artikel terkini, forum perbincangan dan pelbagai fungsian yang dapat membantu pengguna dalam meningkatkan lagi pemahaman pengguna di Malaysia amnya terhadap isu penyakit berjangkit. Diharap sistem yang dibangunkan ini dapat membantu dalam memperbanyakkan lagi sumber rujukan berkaitan dengan penyakit berjangkit. Semoga sistem yang bakal dibangunkan ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya dan menjadi perintis dalam membangunkan pelbagai aplikasi kesihatan yang lain.