Perancang keluarga dalam komuniti Melayu (Parit Setongkat, Muar, Johor) / Halimah Salleh - Halimah, Salleh (1975)
Kajian ilmiah ini adalah satu pengkajian keatas aspek sosial perancang keluarga didalam sebuah komuniti Melayu. Kajian ini dibuat di komuniti Parit Setongkat, Muar, Johor, iaitu 2 batu jauhnya dari Muar. Susunan isi kandungan kajian ilmiah ini adalah seperti berikut: Bab 1 : Ini adalah bab pendahuluan dimana diterangkan tentang tujuan kajian, cara-cara bagaimana penyelidikan dijalankan dan latarbelakang tempat yang dikaji. Bab II : Disini diteruskan dengan sejarah perkembangan perancang keluarga dari zaman pra-sejarah hingga kezaman sejarah dalam masyarakat-masyarakat manusia yang terdapat dipermukaan dunia ini, khususnya masyarakat Melayu di Malaysia. Bab III : Berikutnya dibincangkan mengenai faktor-faktor yang mempengaruhi orang-orang Melayu dalam penerimaan perancang keluarga. Seterusnya dibincangkan cara-cara yang digunakan oleh orang-orang, Melayu dalam merancang keluarga mereka baik cara tradisional mahupun cara moden. Bahagian ini adalah merupakan hasil-hasil yang didapati dari kajian yang dibuat. Bab IV : Dalam bab ini diteruskan perbincangan mengenai hasil-hasil kajian iaitu tentang sikap orang-orang Melayu ini terhadap cara-cara perancang keluarga moden. Bab V : Dibentang kan selanjutnya perancang keluarga dilihat dari segi agama Islam. Bab VI : Sebagai penutup, kajian ilmiah ini diakhiri dengan rumusan-rumusan mengenai kedudukan perancang keluarga ini dalam masyarakat Melayu dan cadangan-cadangan diberikan untuk mengatasi masaalah- masaalah penerimaan perancang keluarga.