Perkembangan gereja-gereja katholik di Negeri Melaka / Chu Huay Fang - Chu, Huay Fang (1994)
Kajian ini adalah satu kes kajian ke atas gereja Katholik di Melaka. Pada permulaannya, sejarah kemasukan agama Katholik ke Melaka dan struktur perjalanan organisasinya akan disentuh untuk memberi satu latar belakang mengenai pertubuhan gereja dan chapel Katholik di Melaka. Struktur perjalanan organisasi gerej dan tugas-tugas jawatankuasanya juga telah dikaji. Aktiviti-aktiviti gereja juga dikaji untuk melihat peranannya sebagai sebuah institusi agama. Disamping itu, aktiviti-aktiviti yang dijalankan juga dibincangkan untuk memberi gambaran kemajuan gereja jika dibanding dengan zaman dahulu. Dari aktiviti-aktiviti kajian, isu Pergerakan Karismatik yang kian merebak juga dilihat dan dikaji dari perspektif penganut Katholik. Tambahan lagi, aktiviti-aktiviti juga akan dikaji dari aspek sumbangan mereka terhadap aspek sosial dan ekonomi masyarakat. Selain daripada itu, perayaan-perayaan dan upacara di gereja JUga dilihat untuk memberi gambaran dan kefahaman yang lebih jelas mengenai agama Katholik. Sementara itu, pengkaji juga cuba menerangkan sedikit-sebanyak mengenai perkara-perkara kesucian dan konsep ketuhanan dari perspektif agama Katholik. Di bab yang akhir, pengkaji akan cuba menganalisiskan perkembangan-perkembangan gereja Katholik sejak pertubuhannya sehingga ke tahun 90'an. Isu-isu mengenai perkembangan yang dilalui oleh gereja, masalah-masalah yang dihadapi oleh pihak gereja pada tahun 90'an dan seterusnya impian-impian yang ingin dicapai oleh pihak gereja juga akan dibincangkan dalam kajian ini.