Permodelan molekul dan permodelan kepala / Syed Mohamad Nur Aldi Ghazali - Syed Mohamad Nur Aldi , Ghazali (2004)
Teknologi perkomputeran merupakan perkembangan yang termaju selaras dengan perkembangan sainstifik, perubatan dan kejuruteraan. Dalam menonkah arus perubahan teknologi masa kini yang hampir kepada nano teknologi, Komputer digunakan sebagai medium perantara untuk menterjemahkan kepada bahasa yang lebih mudah untuk difahami dan diperjelaskan. Kepintaran buatan banyak membantu dalam perkembangan teknologi antaranya dalam teknik pengecaman imej. Dewasa ini banyak imej yang dihasilkan dengan menggunakan bantuan komputer terutamanya dalam penghasilan imej grafik 3 dimensi yang amat popular banyak membantu dalam pelbagai lapangan antara AVS, MATHIab, MOLCAD dan OPEN DX. Sistem akan dibangunkan ini lebih menjuruskan kepada memudahkan para pengamal perubatan saintis, ahli kimia dan ahli biologi untuk memahami dengan lebih jelas dan teperinci dalam kajian tentang molekul kimia terutamanya serta lain-lain analisis maklumat molekul dalam bentuk grafik bagi menmanfaatkan maklumat pada pretasi tinggi dalam rangknian elektronik sistem yang akan dibangunkan adalah berbantukan perisian imej grafik yang dapat diterjemahkan kepada keadaan 3 dimensi. Penghasilan molekul kimia nanti akan menerangkan secara teperinci dalam bentuk grafik dan ini dapat dinilai kepada beberapa format tertentu yang akan dijelaskan dalam laporan seterusnya. Sistem yang dihasilkan ini merupakan teknologi yang baru untuk diterokai. Sistem ini adalah sistem yang bergantung kcpada server untuk memudahkan operasi. Penerangan imej secara grafik di harap dapat membantu para saintis memudahkan penyelidikan mereka serta memudahkan pemahaman para saintis baru dalam bidang kejuruteran genetik.