Abim sebagai sebuah pergerakan sosial (satu analisa kritis) / Mohamad Rosol Baharom - Mohamad Rosol, Baharom (1981)
Untuk menyiapkan kajian ini bukannya mudah, atau harus dianggap sebagai suatu yang kurang penting, kerana ianya memerlukan kepada kesabaran, kerjasama atau pertolongan. Oleh itu, pengkaji tidak akan dapat menyiapkan kajian ini berseorangan, tanpa pertolongan, kerjasama serta nasihat orang tertentu. Disini, pengkaji ingin merakamkan terima kasih kepada Penyelia kajian ini, iaitu Dr. Raymond Lee, yang telah banyak memberi tunjuk ajar serta nasihat kepada pengkaji unuk menyiapkan kajian ini. Tanpa beliau, kajian ini mungkin tidak dapat disiapkan dengan baik dan sempurna. Tidak lupa juga pengkaji, pada pihak ABIM, yang telah membetikan kerjasama yang cukup baik pada pengkaji dalam mendapatkan maklumat serta data yang diperlukan oleh pengkaji. Tanpa kerjasama dan pertolongan, terutama dari Prsesiden ABIM sendiri, kajian ini mungkin tidak ada, Disini pengkaji ingin merakamkan setinggi terima kasih pada belia dan Jawatankuasa ABIM yang lainnya. Begitu juga Pengkaji merakamkan terima kasih daun keladi, kepada pihak Jabatan Antopologi dan Sosiolgi, Universiti Malaya, dan pihak-pihak yang terlibat, yang telah banyak memberikan kerjasama pada pengkaji untuk menjalankan kajian ini dengan jayanya, dari awal sehingga akhir.