Kesan-kesan sosio-ekonomi dari pembukaan dan pembangunan kawasan-kawasan perindustrian oleh PKENJ di Pasir Gudang / Benson Lim Hock Seng - Benson Lim , Hock Seng (1985)
Industrialisasi merupakan suatu gejala yang mencorakkan kehidupan masyarakat pada hari ini. Apabila industrialisasi diadakan secara langsung akan timbul berbagai kesan sama ada berbentuk positif atau negatif. Jadi, objektif utama kajian ilimah ini adalah untuk menerangkan kesan-kesan tersebut dan sejauhmanakah perubahan-perubahan yang dibawa oleh industrialisasi itu telah mencorakkan kehidupan sosio-ekonomi penduduk-penduduk sekitarnya. Kajian ini ditumpukan dikawasan perindustrian dan Bandar Baru Pasir Gudang serta kampung-kampung sekitarnya yang secara langsung menerima kesan dari industrialisasi yang dijalankan. Kajian ilmiah ini dibahagikan kepada lima bab. Bab I adalah pengenalan yang memperjelaskan tujuan kajian, bidang dan skop kajian serta metode dan definisi konsep-konsep yang dijalankan. Bab II menghuraikan industrialisasi yang dijalankan di Malaysia dan Negeri Johor secara umum yang mana meliputi strategi serta polisi kerajaan dalam menjalankan industrialisasi. Bab III ialah mengenai Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor (PKENJ) serta dasar-dasar dan aktiviti yang dijalankan oleh perbadanan serta peringkat-peringkat perkembangan perindustrian di Pasir Gudang. Bab IV ialah huraian mengenai kesan-kesan sosio-ekonomi yang timbul dari industrialisasi yang dijalankan di Pasir Gudang. Huraian ini ditumpukan kepada dua kumpulan;