Penanaman dan industri nenas di Pontian, Johor: Satu penelitian sejarah 1950an-1990an / Loo Zilin - Loo , Zilin (2011)
Projek ilmiah ini menyentuh tentang nenas di Pontian, Johor pada tahun 1950an hingga tahun 1990an. Penanaman nenas bermula sekitar 1950an di Pontian, Johor. Tanaman ini telah bermula di Malaysia sebagai tanaman kontan dan berkembang menjadi tanaman secara perladangan terutamanya di kawsan gambut negeri Johor. Pengkaji akan lebih menumpukan perhatian terhadap aspek-aspek seperti faktor-faktor penanaman nenas di Pontian,kawalan rumpai dan baja, tanah, pengerluaran nenas, industri pengetinan nenas, jenis nenas, hasil dan kegunaan nenas serta perubahan dari peralatan tradisional kepada teknologi kejenteraan. Kajian ini melihat nenas sebagai hasil pertanian penting serta sumber asas dalam sektor industri.