Industri pengetinan nanas: Kajian kes di kilang nanas Malaysia Sdn. Bhd. (PCM), Pekas Nenas, Pontian, Johor Darul Ta’zim / Murugiah Vellay - Murugiah , Vellay (1995)
Industri nanas merupakan salah sebuah industri yang telah lama diperkenalkan sejak awal kurun ke-20 di Malaysia. Pada awal tahun 1920an, industri ini telah bekembang peast sehingga menjadi salah satu daripada penyumbang utama dalam pendapatan negara. Namun begitu, industri ini mengalami kemerosotan dan terus merosot sejak Perang Dunia Kedua. Walaupun industri ini jelas mengalami kemerosotan, namun ia masih diusahakan terutama di negeri Johor memandangkan ia masih mempunyai potensi dan pasaran yang menggalakkan dan mampu memberi persaingan di peringkat antarabangsa.