Pengangguran di kalangan para belia luar bandar: Kajian perbandingan antara para belia Melayu di Kampung Ayer Manis dan para belia Cina di Kampung Sedenak, Kulai, Johor / Abd Aziz Sahat @ Ashari - Abd Aziz , Sahat @ Ashari (1988)
Projek penyelidikan ini merupakan satu kajian kes terhadap pengangguran di kalangan para belia Melayu dan Cina yang terdapat di kawasan luar bandar. Di sini, tumpuan kajian adalah iaitu Kampung Ayer Manis yang mewakili para belia Melayu dan Kampung Sedenak yang mewakili para belia Cina. Kedua kawasan ini terletak di dalam daerah Kulai, Johor. Di dalam bab I,pengkaji menghuraikan tujuan kajian. Di samping itu, pengkaji juga menyatakan hipotesis mengenai kajian tersebut. Di dalam bab ini juga, pengkaji mengemukakan metod-metod kajian serta masalah yang dihadapi semasa kajian dijalankan. Di dalam bab II, pengkaji menghuraikan pula teori-teori pengangguran yang telah dikemukakan oleh pengkaji-pengkaji barat dan tempatan. Selain daripada itu, dijelaskan juga konsep-konsep yang berkaitan seperti konsep ‘pengganguran’, konsep ‘guna tenaga’, konsep ‘bekerja’ serta menghuraikan konsep-konsep tersebut dengan agak mendalam. Ini bertujuan supaya para pembaca dapat memahami masalah yang dikemukakan dengan jelas dan terang. Sementara itu di bab III, pengkaji mula membciarakan mengenai latar belakang lokasi. Pada awalnya, pengkaji membincangkan latar belakang daerah Kulai secara menyeluruh. Ini dilihat dari segi geografi, saiz penduduk, ekonomi, sosial dan lain-lain. Pengkaji juga melihat secara keseluruhan keadaan pengganguran yang terdapat di daerah Kulai. Setelah itu, pengkaji mengecilkan skop kajian dengan melihat latar belakang Kampung Ayer Manis dan Sedenak. Latar belakang lokasi ini dilihat dari pelbagai sudut. Setelah mengetahui secara menyeluruh latar belakang kawasan kajian pada bab IV, barulah pengkaji membincangkan masalah pengangguran di Ayer Manis dan Sedenak secara terperinci. Analisis telah dibuat dari pelbagai aspek seperti faktor-faktor yang menyebabkan para belia di dua kawasan tersebut menganggur, kadar pengangguran belia Melayu dan Cina, umur penganggur, aktiviti-aktiviti mereka serta sumbangan mereka kepada kampung. Pada bab ini juga pengkaji telah membandingkan antara penganggur Melayu dan Cina. Akhir sekali bab V iaitu bab penutup,pengkaji telah membincangkan mengenai kaitan pengangguran dengan guna tenaga serta juga membuat kesimpulan mengenai apa yang telah dibincangkan di dalam bab-bab yang terdahulu. Pengkaji juga melihat apakah terdapat persamaan atau perbezaan antara hasil kajian dengan teori-teori yang telah dikemukakan oleh pengkaji barat dan tempatan. Sebelum menamatkan penulisan projek penyelidikan ini, pengkaji telah mengemukakan cara-cara atau cadangan-cadangan di dalam usaha untuk mengatasi masalah pengangguran di luar bandar.