Perisian Finger Spelling / Nurul Ashikin Mohammad - Nurul Ashikin , Mohammad (2004)
Perisian Finger Spelling ini merupakan satu pakej pembelajaran secara interaktif multimedia. Pakej ini dihasilkan dalarn bentuk cakera padat dan menggunakan bahasa melayu sebagai bahasa pengantar. Perisian ini dapat memberikan satu pendekatan baru dalam pembelajaran bahasa isyarat kepada golongan cacat pendengaran ini . lni kerana ia menggunakan elemen - elemen multimedia dalam mennyampaikan maklumat . Selain itu, ia juga menggunakan konsep interaktif di mana para pengguna boleh berinteraksi dengan perisian ini semasa proses pembelajara_n . Dengan adanya interaktif dan multimedia, suasana pembelajaran akan lebih menarik dan ceria dapat diwujudkan. Perisian ini boleh dimanfaatkan oleh golongan cacat pendengaran , keluarga dan rakan - rakan mereka serta golongan yang benninat untuk mempelajari bahasa isyarat Malaysia ini. Perisian ini mengandungi animasi atau video bahasa isyarat dan juga permainan yang menarik . Perisian ini dapat menarik perhatian ramai orang untuk mempe]ajari bahasa isyarat ini . Secara keseluruhannya, perisian Finger Spelling ini dapat memberikan suatu alternatif yang baru kepada kaedah pembelajaran bahasa isyarat yang lebih menarik dan berkesan .