Perbandingan aspirasi penduduk-penduduk Kampung Mayang dan kawasan setinggan Kuala Lumpur / Yong Hawa Yim - Yong , Hawa Yim (1974)
Kajian ini merupakan sebagai salah satu daripada kajian yang telah diselenggarakan oleh Puan Lee Ai yun di mana beberapa orang penuntut telah turut serta di dalam penggumpulan data-data. Kajian tersebut adalah sebagai memenuhi kehendak ijazah sarjana muda sastera, Jabatan Antropologi dan Sosiologi. Di dalam memenuhi kehendak tersebut, pengkaji telah cuba melihat dan mengkaji aspirasi hidup (secara perbandingan) penduduk-penduduk di kedua kawasan, iaitu Kampung Mayang (Kawasan golongan pertangahan) dan Kawasan setinggan (Kawasan golongan) bawahan. Kajian ini adalah merupakan sebagai lanjutan daripada usaha dan kajian yang telah disumbangkan oleh Hadley Cantril. Kajian seperti ini adalah penting bagi negara yang sedang membangun seperti Malaysia untuk membantu kita memahami akan cita-cita, kebimbangan dan masalah-masalah yang dihadapi oleh penduduk-penduduk.