‘Viability’ sosio-ekonomi peneroka Felda Kemendor / Sadikin Paijo - Sadikin , Paijo (1980)
Matlamat menjadikan masyarakat rancangan yang viable melaui program pembangunan sosial Felda merupakan satu peribahan yang direncanakan. Justeru itu, rangka konsep perubahan berancang dibincangkan dalam bab II. Adalah diperhatikan, Felda cuba mepraktikan pendekatan normative-re-educate dalam usaha membawa perubahan itu. Bab III menggambarkan perkembangan Felda di samping latarbelakang Felda Kemendor yang mebicarakan terbentuknya masyarakat rancangan yang wujud dewasa ini. Pencapaian ekonomi yang dibincangkan dalam bab IV menunjukan peneroka menikmati pendapatan yang jauh lebih baik berbanding pendapatan sebelum memasuki rancangan. Walaupun setelah memiliki tanah secara sah, kebanyakan peneroka tidak meningkatkan usaha ke atas ladang. Dalam bab V, membicarakan penyertaan peneroka dalam kegiatan-kegiatan sosial di rancangan yang telah melahirkan sebuah masyarakat yang viable dari segi sosial dan dapat meneyelesaikan beberapa masalah yang timbul. Namun, masyarakat vaible yang lebih padu terjamin jika wujud integrasi kaum khususnya di kalangan generasi muda di rancangan ini.