Pandangan masyarakat Melaka terhadap usaha pelaksanaan undang-undang Islam: Masalah dan masa depanya (Satun kajian kes di Melaka)sekitar Bandar Melaka) / Muner Abd. Jalil - Muner , Abd. Jalil (1988)
Bab pertama merupakan bab pendahuluan yang menerangkan latar belakang kajian, tujuan kajian, hipotesis yang digunakan, bidang kajian, metode-metode yang digunakan serta masalah-masalah yang dihadapi oleh pengkaji semasa menjalankan kajian. Bab II menekankan sejarah kedatangan Islam ke Melaka khasnya dan Malaysia umumnya serta memperlihatkan sejauh mana perundangan Islam dijalankan di negeri itu sehingga kedatangan penjajah. Bab ini juga menjelaskan kedudukan undang-undang jenayah Islam di Malaysia sehingga hari ini. Bab III menerangkan tentang pengertian dari segi Islam, pengertian jenayah Malaysia dan konsep jenayah moden atau barat. Seterusnya diterangkan teori-teori yang membenarkan penggunaan hukum sebagai alat mengatasi jenayah. Bab ini juga menerangkan tentang pengertian jenayah zina, khawat dan minum arak mengikut Islam dan cara penghukumannya yang sebenarnya. Bab IV memperlihatkan pandangan masyarakat terhadap jenayah agama di negara ini, pandangan mereka terhadap undang-undang Islam serta tindak balas mereka terhadap usaha perlaksanaan undang-undang Islam di negeri ini. Bab V merupakan bab yang menghuraikan tentang masalah-masalah yang dihadapi dalam usaha melaksanakan undang-undang Islam di negeri ini dan cara-cara mengatasinya. Akhirnya merupakan bab VI merupakan kesimpulan yang dibuat oleh pengkaji tentang masa depan usaha-usaha perlaksanaan undang-undang Islam di negeri ini.