Online nota kuliah / Shah Rizal Othman Ali - Shah Rizal, Othman Ali (2003)
Projek Latihan Ilmiah merupakan salah satu syarat wajib untuk menamatkan Kursus Ijazah Pertama Sains Komputer Universiti Malaya dengan kepujian. Dengan itu pembangunan sistem yang menitikberatkan kesungguhan dan kebolehan pelajar telah dipilih dan dilaksanakan iaitu Sistem On-line Nota Kuliah(O-NK). 0-NK merupakan aplikasi berasaskan web yang menyediakan kemudahan pengguna dan pentadbir untuk melaksanakan tugas mereka secara alas talian.Tugas pengguna meliputi skop-skop seperti penyermakan nota, muat turun nota, cari maklumat pensyarah serta kursus dan perbincangan.Manakala pentadbir skopnya lebih luas penyelenggaraan sistem atas talian. Pembangunan 0-NK adalah menggunakan Microsoft Frontpage 2000 dan Microsoft Access 2000 dengan pelayan web peribadi, Microsoft Personal Web Server(PWS). Sistem pengendalian mengunakan Windows 98 dan mengunakan teknologi ASP dan Java Skrip. Dalam konteks pembangunan .kriteria-kriteria yang penting dipertimbangkan dari sudut Interaksi Insani Komputer yang menitikboratkan interaksi yang berkesan antara pengguna dan sisterm beberapa panduan digunakan untuk tujuan pembangunannya terutamanya dari aspek rekabentuk antararmuka yang merupakan komponen utama interaksi antara pengguna dan sistem. 0-NK diharap dapat menjadi landasan kearah menjana insan yang perihatin dan bertanggungjawab dengan pendekatan yang moden bersesuaian peredaran zaman.