Satu kajian eksplorasi ke atas tiga pertubuhan Hindu di Malaysia / Manimaran Palaniappen - Manimaran , Palaniappen (1988)
Penulis telah memuatkan kajian ini dalam enam bab. Bab I akan membicarakan tujuan kajian, metodologi yang digunakan serta masalah-masalah yang dihadapi semasa kajian ini dilakukan. Bab II seterusnya akan memberikan satu gambaran sepintas lalu mengenai sejarah kedatangan orang-orang India ke Malaysia serta amalan-amalan Hinduisme yang mereka anuti. Bab III pula adalah bagi membincangkan secara mendalam dari hal Pertubuhan Saiva Siddantha Church. Pengkaji menggunakan bab IV pula bagi membincangkan Pertubuhan Hindu Dharma Mandram di mana semua ciri-ciri penting pertubuhan ini dibincangkan. Bab V pula diperuntukkan bagi meneliti pertubuhan, objektif serta perkembangan Pertubuhan Kesedaran Krishna Sedunia (di Malaysia). Bab terakhir iaitu bab VI adalah berbentuk perbandingan dan kesimpulan. Pengkaji melakukan satu analisa perbandingan mengenai ketiga-tiga pertubuhan yang dibincangkan dalam bab-bab tersebut dan buat satu kesimpulan.