Kajian mengenai pergerakan belia di Negeri Sembilan / Habibah Mohd. Yusoff - Habibah , Mohd. Yusoff (1980)

(untitled)
Kajian ini ialah mengenai pergerakan belia di Negeri Sembilan. Tumpuan kajian ini dibuat ke atas beberapa pertubuhan belia yang terkemuka di peringkat Negeri iaitu Majlis Belia Negeri, Gerakan Belia 4B, Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia, Angkatan Belia Islam Malaysia serta Majlis Belia Daerah Kuala Pilah. Pertubuhan ini selain daripada fungsi utamanya sebagai badan penyelaras kepada pertubuhan-pertubuhan belia lainya yang terdapat di negeri ini. Tujuan kajian ini ialah untuk melihat sama ada pergerakkan belia ini telah mencapai matlamat dan cita-cita negara untuk membela, membimbing serta meninggikan lagi kedudukan belia di negara ini terutama sekali dikalangan belia di luar Bandar didalam berbagai bidang pembangunan. Umpamanya dibidang pertanian, perniagaan, perusahaan, kebudayaan, sukan menerusi projek/aktiviti yang dijalankan mereka. Pebincangan juga meliputi bidang struktur pergerakan dan pentadbiran termasuk latar belakang organisasi belia Malaysia. Selain itu, sifat-sifat umum kepimpinan, keahlian, masalah-masalah yang dihadapi dalam pertubuhan, aktiviti-aktiviti setiap pergerakan dan perhubungan pergerakkan dengan badan-badan belia lainya juga dibincangkan.