Profil perogol di Kuala Lumpur / Rumini Khamis - Rumini , Khamis (1989)
Latihan ilmiah ini dibuat khusus untuk mengkaji tentang profil perogol yang mana kawasan kajian ialah di Kuala Lumpur. Di dalam kajian ini ditumpukan aspek-aspek status perkahwinan, status ekonomi, bangsa, umur, perhubungan antara mangsa dan perogol dan sebagainya. Daripada data-data yang diperoleh mengenai aspek-aspek tersebut, pengkaji akan menggunakan beberapa teori khasnya Teori Kawalan oleh Travis Hirshi. Disamping itu, pengkaji juga menggunakan pendapat-pendapat ahli sosiologi dan criminologi seperti Steven Box, R. Merton, E. Sutherland dan ramai lagi. Setelah maklumat-maklumat diperolehi, ianya akan dianalisa. Seterusnya hasil daripada penganalisaan ini akan dibandingkan dengan hasil-hasil kajian yang telah dilakukan sebelumnya sama ada oleh pengkaji tempatan atau pengkaji Barat.