Online survey “why do girls choose to study it” WXES3182 / Hasnah Mohd Yusopp - Hasnah , Mohd Yusopp (2004)
Sistem "on-line survey" merupakan satu lagi projek yang melibatkan pembangunan sistem "survey". Sistem "survey" secara "on-line" ini dirasakan begitu sesuai memandangkan pengguna sasaran adalah pelajar-pelajar dari IPT A atau IPTS. Ia juga boleh disertai oleh pelajar lepasan ijazah yang mengambil kursus IT tidak kira sama ada masih mengganggur atau telah pun bekerja. Dengan peinglibatan ini, ia akan memudahkan lagi untuk mendapatkan maklumat dengan lebih tepat dan boleh dipercayai. Tujuan utama "survey" ini diadakan adalah untuk meninjjau satu lagi topik yang dirasakan agak penting. Tambahan pula, sejak kebelakangan ini, isu ini juga turut mendapat perhatian daripada menteri pendidikan. Tajuk yang dipilih ialah "Why Do Girls Choose To Study lt''. Sistem ini juga merupakan pcrintis kcpada sistcm "online". Pengguna boleh memberi sokongan dengan menjawab soalan-soalan yang disediakan di laman web. Soalan yang dikemukakan agak ringkas dan kebanyakannya hanya memerlukan pengguna memberi markah. Mereka tidak perlu banyak menaip untuk menjawab soalan. Ia disediakan dialam dua versi iaitu versi Bahasa Melayu dan English. lni kerana ada responden yang senang dengan bahasa kebangsaan dan ada juga yang lebih senang dengan bahasa antarabangsa. Perisian utama yang dipilih untuk membangunkan sistem ini ialah perisian PHP. Selain itu, sistem ini juga menggunakan Macromedia Dreamweaver MX, Microsoft Visual Basic 6.0I, Microsoft Project, Microsoft Word dan Microsoft SQL 7.0. Perisian SPSS juga digwnakan bagi membangunkan sistem pangkalan data bagi menunjukkan keputusan tinjauan daripada responden yang lepas-lepas. Secara keseluruhannya, sistem ini secara tidak langsung dapat memberi maklumat dengan menganalisa berapa ramaikah terdapat penganggur lepasan ijazah yang mengambil kursus IT (lnformation Technology). la sekaligus dapat mengurangkan masalah pengangguran. Maklumat latar belakang responden tidak didedahkan dan :akan dirahsiakan. Maka responden tidak perlu risau atau ragu-ragu untuk memberikan kerjasama. Maklumat daripada responden amat diperlukan bagi menjayakan sistem on-line survey. Tambahan pula, ia mudah dan boleh dicapai di mana-mana yang terdapat internet. Jadi, masalah jarak tidak muncul dalam sistem ini. la bukan sahaua mudah malah turut menjimatkan masa.