Gerakan sosial dan ugama di Rancangan Tanah FELDA Pasir Raja, Johor tumpuan kepada peranan wanita melalui Gerakan Persatuan Wanita (GPW) / Jamilah Abu Hasan - Jamilah , Abu Hasan (1984)
Latihan ilmiah ini semuanya mengandungi 7 bab. Bab I adalah merupakan pengenalan iaitu menerangkan tujuan dan bidang kajian, kaedah kajian dan masalah-masalah yang timbul sewaktu kajian di jalankan. Bab II ialah latarbelakang FELDA secara am. Dalam bab ini di terengkan perkembangan FELDA dari mula pembukaannya, luas kawasan FELDA, Pentadbiran serta pencapaian-pencapaian FELDA di bidang ekonomi, sosial dan ugama. Bab III merupakan latarbelakang tempat kejian iaitu FELDA Pasir Raja. Bab ini menerengkan tahun pembukaan dan tahun pembangunannya, jenis tanaman dan luas kawasan, bilangan keluarga, kemudahan-kemudahan yang terdapat, pentadbiran dan perwakilan JKKR di rancangen ini. Bab IV pula mengenai latar belakang responden. Di lihat dari segi taraf umur, taraf pelajaran responden dan keluarga, jenis-jenis rumahtangga yang terdapat, taraf pendapatan, pekerjaan sampingan yang di lakukan dan bagaimana tahap penyertaan responden dalam persatuan-persatuan. Bab V ialah tentang kumpulan-kumpulen sosial dan ugama yang terdapat di rancangan ini. Kumpulan ini dibahagikan kepada di peringkat rancangan dan peringkat blok. Jadi diterangkan persatuan-persatuan yang terdapat mewakili peringkat rancangan dan blok serta penubuhannya, keahliannya den kegiatan-kegiatan yang dilakukan. Bab VI menerangken tentang peranan kaum wanta melalui Gerakan Persatuan Wanita. Di terangkan latarbelakang perstuan serta aktivti-aktiviti yang di jalankan, penglibatan wanita dalam GPW serta tuntutan hak Harta Sepencarian wanita dalam rancangan FELDA. Bab VII merupakan rumusan bagi ke semua bab-bab dan bagaimana sambutan responden-responden terhadap kumpulan sosial dan ugama terutamanya oleh pihak wanita di rancangan ini.