An evaluation of a Christian drug rehabilitation programme (case study based on a therapeutic community in Selangor) / Ng Wai Teck - Ng , Wai Teck (1983)
Kajian ini telah dijalankan dengan tujuan menghasilkan suatu penilaian ke atas salah sebuah program pemulihan dadah yang beraliran agama Kristian. Kajian ini adalah berasaskan kepada suatu komuniti teraputik, Hilltop Centre di Selangor. Dalam pembukaannya, laporan ini menyentuh tentang matlamat kajian, metode kajian dan masalah-masalah yang dialami oleh pengkaji semasa menjalankan ‘fieldwork’. Bab kedua memberi suatu ringkasan tentang latarbelakang dan struktur pentadbiran pusat pemulihan Hilltop Centre. Ini diikuti dengan satu bab yang memberi penganalisaan pada struktur program pusat itu. Bab ke empat meninjau tentang persekitaran sosial di komuniti teraputik Hilltop. Aspek-aspek tinjauan yang terkandung dalam bab ini termasuklah penglibatan, sistem, status, perlembangan sosial-psikologikal, peranan sosial baru dan kawalan sosial yang dikenakan ke atas ahli-ahli Hilltop Centre. Sebagai rumusan, bab penutup membincangkan beberapa aspek dan implikasi terhadap Hilltop Centre dan ini disusul dengan suatu penilaian ringkas mengenai pencapaian Hilltop Centre sebagai suatu model pusat pemulihan dadah.