e-Tourism: Interactive 3D map / Rosdalina Nawi - Rosdalina , Nawi (2004)
Bermula dengan penciptaan mentol oleh Sir Thomas Edison, manusia di abad ini semakin maju dengan perkembangan teknologi komputer, baik perkakasan mahupun perisian. Pelbagai teknologi canggih seperti teknologi 3D telah memulakan suatu perubahan dalam dalam bidang perkomputeran. Apa yang mulanya satu pembaharuan dalam permainan komputer, kini manusia mula mengaplikasikan teknologi ini dalam kehidupan seharian mereka seperti konferens video, kelas visual. Idea membangunkan laman web e-Tourism : Interactive 3D Map yang disasarkan dari Jalan Ampang ke Menara Berkembar Petronas atau KLCC ini diwujudkan scbagai satu altematif moden kepada panduan lawatan yang sebelum ini terhad kepada peta manual dan pamplet sahaja.Dengan e-Tourism : Interactive 3D Map, pengguna boleh melakukan penerokaan dari Jalan Ampang ke KLCC secara maya.Pada amnya, laman web ini dibina untuk memudahkan pengguna mendapatkan informasi lokasi KLCC dalam bentuk yang menyeronokkan dan memandangkan Internet adalah satu aplikasi teknologi yang mudah dicapai oleh sesiapa sahaja tanpa sempadan. Menajadi harapan saya agar laman web ini dapat memenuhi kehendak pengguna melalui perkhidrnatan informasi yang menarik dan sekaligus dapat memberikan perangsang kepada sesiapa yang ingin mendalami teknologi interaktif 3 Dimensi.