Commitment to industrial employment: A case study of female production workers in a multi-national electronic firm in Penang / Lim Pin Loon - Lim , Pin Loon (1981)
Kajian "exploratory" dan deskriptif ini tertumpu pada soal penglibatan pekerja. Subjek-subjek adalah pekerja-pekerja wanita di sebuah kilang elektronik "multi-national " di Pulau Pinang, data-data yang terkumpul adalah hasil dari dua bulan penyertaan-penerhatian (Mac-Mei 1980) dan juga hasil dari satu kajian soal selidik (Ogos 1980). Kajian ini mengukur darjah penglibatan wanita-wanita kilang itu dan meninjau hubungan penglibatan dengan beberapa angkubah latar belakang. Kajian ini juga mengaitkan soal penglibatan pekerja dengan masalah-masalah umum dalam proses industrialisasi. Bab I membentangkan masalah kajian, kepentingan kajian, isu-isu metodologi yang mempengaruhi rangka kajian dan satu penjelasan tentang bagaimana kajian ini dijalankan. Bab II meninjau secara ringkas penulisan yang berkaitan dengan soal penglibatan pekerja. Pandangan-pandangan dan penemuan-penemuan beberapa orang ilmuwan dan pengkaji di kemukakan dalam bab ini. Bab III menghuraikan latar belakang kilang. Ia meliputi aspe-aspek seperti sejaranh pekembangan industri elektronik di Bayan Lepas Free Trade Zone, organisasi dan proses-proses pengeluaran di kilang itu, pola pekerjaan seharian dan sebaginya. Bab IV menganalisakan data-data dari penyertaan-pemerhatian dan kajian soal selidik. Bab V membentangkan beberapa faktor yang mempengaruhi penglibatan pekerja. Ia menerangkan bagaimana “unique”nya situasi tenagakerja dalam industri elektronik dengan menekankan masalah-masalah yang mungkin timbul dari penglibatan pekerja. Bab kesimpulan menunjukkan beberapa persamaan di antara penemuan kajian ini dan penemuan-penemuan dari kajian yang lain. Juga dicadangkan beberapa “trend” untuk masa kelak berhubung dengan soal penglibatan pekerja di industri elektronik.