Sistem rekod penyewaan video / Syamsul Bahri Jori - Syamsul Bahri , Jori (2002)
Sistem Rekod Penyewaan Video atau ringkasnya SRPV, adalah sebuah sistem pangkalan data e1ektronik yang akan dibina khusus untuk menguruskan maklumat berkaitan dengan penyewa-penyewa dan juga maklumat tentang pita video. Sistem Rekod Penyewaan Video ini juga merupakan satu sistem inventori berkomputer bagi pengurusan penyewaan pita video di kedai-kedai yang menawarkan perkhidmatan penyewaan video. Sistem yang boleh digunakan oleh pekedai-pekedai yang menguruskan penyewaan pita video ini menggunak:an pendekatan secara stand-alone atau berdiri sendiri. la direkabentuk dengan berkonsepkan ramah pengguna. Ia juga mempunyai antaramuka yang menarik serta profesional, mudah untuk difahami dan digunakan. Sistem yang menggunakan pangkalan data back-end ini diharap dapat mengantikan sistem manual bagi pengurusan penyewaan video. Pengguna tidak perlu lagi menggunakan cara lama dalam perekodan mereka yang mana ianya mengambil masa untuk melakukan pengemaskinian dan mungkin berlaku pertindihan data didalam rekod mereka. Tambahan pula, SRPV juga dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan iaitu dengan pengunaan login yang mamppu untuk memelihara dan mempertingkatkan intergriti sistem. SPRV juga mampu mengurangkan penggunaan kertas dalam penyimpanan data sekaligu ia membantu ke arah pembentukan persekitaran tanpa kertas atau lebih dikenali sebagai paperless environment.