SainsIT / Shalini Baskaran - Shalini , Baskaran (2003)
'SainsIT' adalah sebuah pensian Pengajaran Berbantukan Komputer (PBK) bagi matapelajaran Sains KBSR. Bagi tujuan projek ini, skop perisian 'SainsIT' difokuskan kepada sukatan pelajaran Sains Darjah 4. 'SainsIT' adalah sebuah perisian pembelajaran bermultimedia yang interaktif dan dinamik. Perisian ini boleh digunakan untuk pengajaran dalam bilik darjah ataupun sebagai ulangkaji iaitu 'supplementary' kepada pengajaran formalyang berlaku di sekolah. Tidak seperti kebanyakan pensian PBK di pasaran yang hanya memfokus kepada latihan atau nota, pensian 'SainsIT' adalah satu pakej pembelajaran yang lengkap. Modul notanya berperanan sebagai perisian tutorial di mana ia mengandungi nota lengkap yang dipersembahkan rnenggunakan elemen-elemen multimedia dalam persekitaran yang interaktif Modul latihannya pula adalah satu aplikasi latih tubi intensif yang menggunakan pelbagai jeni gaya soalan untuk menguatkan lagi proses pembelajaran. Ciri-ciri utama perisian 'SainsIT' adalah ciri dwibahasa di mana pelajar dapat memilih diantara Bahasa Melayu atau Bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantarnya. Pelajar juga mempunyai kawalan penih ke atas penggunaan elemen media dalam perisian dan tahap pembelajaran. Pelajar dapat belajar mengikut kemampuan dan tahap sendiri. Dengan ciri 'tracking' pada perisian 'SainsIT', seorang pengguna dapat menilai dan melihat rekod pencapaiannya bagi setiap latihan dan kuiz. Disebabkan perisian ini adalah untuk pengguna sasaran kana-kanak, aspek rekabentuk antaramuka yang menarik dan merangsang adalah amat penting disamping penggunaan media seperti animasi dan audio.Secara amnya, perisian 'SainsIT' adalah satu perisian pembelajaran lengkap untuk kedua-dua pelajar dan guru. Ia adalah ramah pengguna dan dapat digunakan oleh semua tahap pengguna termasuk pelajar yang tidak pernah.