Pemangsaan (victimisation): Fenomena mangsa-mangsa jenayah kawasan Nong Cik, Johor Bahru / Zaliha Hussin - Zaliha, Hussin (1975)
Kajian pemangsaan jenayah adalah satu kajian kriminologi ke atas mangsa-mangsa jenayah. Kajian ini adalah satu langkah untuk mendapatkan segala butir-butir mengenai jenayah yang telah berlaku ke atas diri mangsa. Ini adalah satu kajian yang agak baru. Sejauh ini, hanya terdapat kajian yang mana telah diterbitkan di dalam 3 laporan di ï¿½United States for the Presidentï¿½s Commissionï¿½ dalam tahun 1967. Satu daripada laporan tersebut adalah berkenaan kadar jenayah yang di lakukan terhadap keluarga-keluarga di Amerika Syarikat,iaitu di mana di ambil 10,000 representative sample.