Perceraian di kawasan tengah Daerah Besut, Terengganu dari tahun 1983 hingga 1987 / Siti Fatimah Abdul Rahman - Siti Fatimah, Abdul Rahman (1992)
Kajian ini dilakukan untuk mengkaji hal-hal yang berkaitan dengan perceraian seperti pola-pola perceraian, sebab-sebab yang membawa kepada perceraian, kesan-kesan perceraian dan peruntukan-peruntukan dalam Islam yang dapat mengurang dan mengatasi kesan-kesan perceraian. Selain dari itu, kajian ini juga menguji salah satu model Teori Marital Adjustment yang dikemukakan oleh Jessie Bernard iaitu Model Asimilasi. Kesemua aspek ini dibincangkan dalam 5 buah bab dalam latihan ilmiah ini, iaitu: Bab I: Bab ini membincangkan tentang latar belakang kajian seperti kepentingan kajian, objekifnya, metodologi yang digunakan dan lain-lain lagi. Bab II: Bab ini membincangkan tentang pola-pola perceraian, yang ditemui dalam kajian ini. Bab III: Bab ini mengenai sebab-sebab berlakunya perceraian dan cuba mengaitkan sebab-sebab itu dengan aspek-aspek seperti tempoh nikah, kampung asal pasangan, jenis perkahwinan yang diamalkan dan bilangan anak hasil dari perkahwinan tersebut. Bab IV: Bab ini membincangkan tentang kesan-kesan perceraian terhadap mereka yang terlibat iaitu suami, isteri, anak-anak dan keluarga kedua belah pihak. Bab ini juga mengemukakan peruntukan-peruntukan dalam Islam bagi mengurang dan mengatasi kesan dari sesuatu perceraian. Bab V: Bab ini adalah bab kesimpulan yang memuatkan semua penemuan yang didapati dari kajian ini. Adalah diharapkan latihan ilmiah ini akan dapat meningkatkan pengetahuan kita tentang perceraian dan isu-isu yang berkaitan dengannya.