Tajwid Tutoring System / Hayati Zakaria @ Ariffin - Hayati, Zakaria @ Ariffin (2004)
Kajian untuk menjadikan komputer 'memahami' pertuturan manusia telah menjadi kemestian apabila komputer semakin digunakan dalam membuat sesuatu tugas yang berkaitan. Kajian pengecaman yang paling popular di kalangan para pengkaji ialah kajian untuk untuk mengenalpasti pertuturan walaupun ditutur oleh pelbagai jenis penutur. Oleh sebab itulah, Tajwid Tutoring System yang dibangunkan dapat memenuhi kriteria sebagai atu sistem pengecaman pertuturan yang tak bergantung penutur(speaker independent). Tajwid Tutoring System merupakan satu sistem yang bertujuan untuk mengenalpasti bacaan Tajwid pelbagai jenis pengguna. Ayat Al-Qur'an Yang mempunyai hukum Tajwid Ikhfak Hakiki digunakan sebagai satu contoh mudah yang digunakan oleh sistem ini. Sistem dibangunkan menggunakan persian MATLAB Version 6.5. Antaramuka GUIDE yang merupakan salah satu tool di dalam perisian ini turut dibina menjadi perantara sistem dengan pengguna. Pengguna dapat merekod suara dan sistem akan mengecam isyarat suara pengguna dan seterusnya akan mengeluarkan komen mengenai bacaan ayat Al-Qur'an yang dibaca oleh pengguna.