Perkembangan dan krisis-krisis MCA / Law Foong Yuen - Law , Foong Yuen (1987)
Tesis ini terdiri dariapda 5 bab yang merangkumi pengenalan, sejarah, perkembangan serta krisis-krisis MCA yang pernah berlaku dan diakhiri dengan kesimpulan serta dilema MCA dengan pendapat pemimpin MCA serta penulis sendiri. Bab I penulis memperkenalkan dari pendahuluan, tujuan dan bidang kajian, metodologi serta masalah kajian. Bab II membincangkan sejarah dan perkembangan MCA di samping mengkaji keahlian serta organisasinya. Dalam bab ini juga, penulis telah menjelaskan pencapaian MCA dalam setiap pilihanraya dan tempatan sejak tahun 1952 bersama dengan sebab dan akibatnya. Bab III pula mengkaji segala krisis yang kecil dan besar yang pernah berlaku sejak tertubuhnya parti ini yang juga merupakan tumpuan utama tesis ini. Seterusnya, penulis membincangkan krisis intra-parti MCA dan UMNO dengan mengambil contoh pada tahun 1959 di mana berlakunya pertentangan antara Lim Chong Eu dengan Tunku Abdul Rahman di dalam bab IV. Bab V merupakan kesimpulan keseluruhan tesis dan diakhiri dengan perbincangan tentang dilema dan harapan MCA dengan pendapat pemimpinpemimpin MCA serta pandangan penulis sendiri.