Nutrient and energy flow in Kampung Lubuk Kelubi-Ulu Langat, Selangor and Kampung Labohan Dagang-Kuala Langat, Selangor / Zuraidah Ahmad - Zuraidah, Ahmad (1977)
Kajian pengarang ini merupakan suatu kajian perbandingan mengenai pemakanan dan kegiatan-kegiatannya (nutrient and energy flow) di dua buah tempat dalam Negari Selangor. Pertamanya di Kampung Lubuk Kelubi yang terletak dalam Daerah Ulu Langat dan kedua Kampung Labohan Dagang di Kuala Langat. Sebenarnya kajian ini adalah sebahagian dari projek penyelidikan Sungai Langat yang dijalankan oleh para pensyarah dengan kerjasama penuntut-penuntut tahun tiga di Jabatan Antropologi Sosiologi, Universiti Malaya sesi 1977/1978 di mana pengarang hanya mengkhususkan secara membandingkan keadaan di bahagian tengah dan bahagian Kuala Sungai Langat. Amnya kajian ini bertujuan untuk mengetahui sama ada wujud suatu pertalian di antara masyarakat dengan alam sekitar atau pun sebaliknya. Sehubungan itu, pengarang juga ingin mendalami tentang keadaan pemakanan umpanya dalam hal “calorie intake” dan kegiatan-kegiatan khususnya menganai “energy-expenditure” masyarakat berkenaan. Dalam usaha ini, pengarang telah menjalankan pemerhatian berkenaan hal kerja-kerja seharian yang dilakukan oleh para penduduk berkenaan sambil itu melihat jenis-jenis makanan yang digunakan dan secara langsung membuat penilaian sama ada kadar pemakanan itu mencukupi atau tidak. Dengan ini adalah diaharapkan semoga kajian permulaan ini bukan sahaja dapat memberi sedikit panduan kepada pengkaji-pengkaji lain, malah sama sekali akan dapat membantu pihak-pihak berkenaan dalam usaha memperbaiki keadaan tersebut di masyarakat berkenaan khusunya serta di lain-lain tempat di Malaysia amnya.