Pengaruh PAS di kawasan DUN Ru Rendang: Perkembangan dan kesannya ke atas masyarakat / Mohd Adnan Abd. Ghani - Mohd Adnan , Abd. Ghani (1987)
Tesis ini adalah merupakan satu kajian tentang sejauh mana berkesannya pengaruh PAS ke atas sistem kehidupan masyarakat tempat kajian. Dalam bab I, beberapa konsep asas tentang politik akan dihuraikan. Di sini juga ada diterangkan tentang tujuan, bidang dan kepentingan kajian. Di dalam bab I pula diterangkan tentang latar belakang tempat kajian iaitu DUN Ru Rendang. Tujuannya adalah untuk memberikan gambaran yang jelas kedudukan tempat tersebut. Bab III adalah bab yang membicarakan tentang sejarah penubuhan PAS di Ru Rendang. Ia juga memaparkan coarak perkembangan yang dialami oleh PAS melalui perubahan masa dan keadaan. Bab IV membicarakan tentang organisasi PAS dan kepimpinannya. Di sini akan melihatkan kepada kita bagaimana bentuk kepimpinan yang ada sekarang. Di samping itu, seorang tokoh terkenal akan dibicarakan sama. Di dalam bab V, membincangkan mengenai aktiviti-aktiviti PAS yang dijalankan selaras dengan konsep perjuangannya. Di antara apa yang dilakukannya ialah dalam aspek pelajaran dan Pendidikan, kebajikan sosial, ekonomi dan ceramah politik. Dalam bab VI, membicarakan tentang pengaruh parti PAS ke atas sistem kehidupan masyarakat. Kesan yang paling nyata ialah wujudnya konflik di antara PAS dan UMNO sejak dari tahun 1959 lagi. Bab VII pula memaparkan segala peristiwa disekitar pilihanraya umum 1986. Di antara ciri-ciri yang jelas dalam masa pilihanraya itu ialah perang poster, politik wang dan cara-cara berkempen. Bab VIII adalah bab yang terakhir dalam latihan ilmiah ini. Beberapa cadangan, kritikan dan pandangan diberikan bagi menyelesaikan masalah konflik di antara PAS dan UMNO.