USB Transceiver / Nor Wany Affinda Mhd Postotdin Afandi - Nor Wany Affinda , Mhd Postotdin Afandi (2005)
Pembangunan dalam teknologi komunikasi memerlukan suatu teknologi yang lebih maju dan canggih. Ia mempunyai kaitan dengan projek ini di mana ia melibatkan penghantaran dan penerimaan data melalui USB dengan menggunakan VHDL.Pada hari ini, kelancaran komunikasi amat penting dan ianya juga amat disokong oleh peranti-peranti yang moden pada masa kini. Contohnya, USB 2.0 merupakan salah satu peranti yang digunakan untuk berkomunikasi di mana USB berperanan di dalam penghantaran dan penerimaan data. Kewujudan USB telah dapat menyelesaiakn beberapa masalah yang timbul dari dulu lagi seperti penyambungan kabel-kabel peranti komputer yang berselirat, perkongsian port sesiri antara pencetak dan modem yang menyebabkan prosesnya perlahan dan bilangan slot kad yang terhad bagi peranti yang memerlukan penyambungan pantas. Selain itu, USB telah memberikan satu cara tunggal, berpiawai dan mudah digunakan bagi penyambungan kabel dari satu hinggalah 127 peranti ke satu komputer. Ia juga menyediakan bandwith tambahan untuk multimedia dan aplikasi storan serta kelajuan transmisi data yang lebih pantas.