Satu kajian phenomenologikal tentang latar belakang sosio-ekonomi penyalahgunaan-penyalahgunaan dadah / Jumadi Kandar - Jumadi , Kandar (1978)
Penulisan latihan ilmiah ini mengandungi IV bab. Bab I menumpukan ke atas beberapa aspek yang penting bagi menjayakan pengkajian ini; termasuk ialah penjelasan tentang tujuan kajian, tentang kepentingan kajian serta konsep dan definisi tertentu. Bahagian-bahagian ini telah diatur sebelum pengarang menjalankan kajian luar sebenar supaya latihan kajian dapat dijalankan dengan baik tanpa halangan-halangan yang besar. Bahagian-bahagian yang lain membincangkan jenis-jenis dadah dan tempat pengutipan data. Deskripsi beberapa dadah yang sering disalahgunakan di Malaysia adalah bertujuan untuk membuat perbincangan-perbincangan yang berikut lebih mudah kerana perbezaan antara kesan-kesan dadah sama ada dari konteks sosial ataupun fisiologi adalah dirasakan. Berkenaan dengan tempat pengutipan data ini ditulis secara ringkas. Oleh kerana kawasan kajian sebenarnya tidak sama dengan tempat pengutipan data, kawasan kajian adalah secara abstrak. Bab II membuat penerangan tentang cara hidup penyalahgunaan dadah. Sebenarnya bab ini bertidnak sebagai sokongan kepada tema kajian iaitu di bab III. Dengan mengetahui profail-profail dalam kesakitan dapat menolong kita dalam memahami penyalahgunaan dadah sebagai personified inidividual. Adalah diharapkan dengan memuatkan bab ini akan menarik para pembaca lebih rapat lagi kepada masalah sebanar penyalahgunaan dadah. Dengan bab III ialah penekanan yang utama dalam kajian ini, iaitu satu kajian phenomenologikal ke atas sampel seramai 50 orang. Ini adalah analisa berjadual yang melihat empat aspek tentang penyalahgunaan dadah. Pertama, perbincangan menumpukan ke atas latar belakang sosio-ekonomi responden. Kedua, ialah dari aspek keluarga. Aspek ketiga ialah perbincangan ringkas mengenai tempat kediaman responden. Aspek terakhir ialah mengenai perhubungan antarabangsa angkubah seperti umur, persekolahan, rokok dan alkohol, sumber kewangan dan jenayah. Bab terakhir menyimpulkan perbincangan-perbincangan sebelumnya. Di samping itu, pengarang suka untuk menyentuh tentang kelemahan-kelemahan kajian dan memberi cadangan untuk kajian masa depan. Juga dimuatkan beberapa ilustrasi untuk menyerikan lagi laporan ini.