Kajian mengenai “sokongan” sosial terhadap jenayah dan devians / Sarimah Salwa Napiah - Sarimah Salwa , Napiah (1991)
Latihan ilmiah ini membuat kajian terhadap sekumpulan masyarakat, untuk mengetahui nilai-nilai, sikap dan amalan-amalan mereka berhubung dengan perbuatan jenayah dan devians. Kajian ini dilakukan berasaskan pada perspektif 'sokongan' sosial, iaitu bagi melihat sama ada unsur “sokongan” itu wujud atau tidak melalui analisa terhadap reaksi dan tindak balas yang diberikan oleh mereka. Dalam bab I dibincangkan mengenai objektif kajian, skopnya, bagaimana pengeumpulan data dibuat juga turut dihuraikan pengertian “sokongan” sosial dan tulisan-tulisan dan kajian yang pernah dilakukan yang berkait dengan prespektif sokongan sosial ini. Kepentingan kajian ini di dalam bidang ilmiah dan sosial turut diterangkan. Bab II menerangkan mengenai latarbelakang sosio-budaya para responden yang terlibat dalam kajian ini manakala dalam bab III memuatkan analisa yang menyeluruh dan agak mendalam mengenai sikap dan reaksi responden terhadap isu-isu jenayah dan devians yang dikemukakan. Dari analisa berkenaan, akan menunjukkan wujud atau tidak situasi “seokongan” dalam kumpulan masyarakat. Unsur “sokongan” juga dilihat sama ada kuat atau lemah pada isu-isu yang berhubungan dengan diri individu responden sendiri, ahli keluarga rakan-rakan rapat atau anggota-anggota lain dalam masyarakat. Bab IV merupakan kesan atau implikasi kesan atau implikasi dari kewujudan unrus “sokongan” yang terdapat dalam perbincangan analisa data sebelumnya serta langkah-langkah yang patut dilakukan oleh anggota masyrakat dan juga pihak yang berkuasa. Akhir sekali, bab V adalah merupakan rumusan dan kesimpulan pada keseluruhan analisa dan perbincangan dalam kajian.